رایگان
آموزش نگارش پروپوزال تحقیقاتی
پروپوزال چیست؟
پروپوزال پژوهشی سندی است که یک پروژه تحقیقاتی را به طور کلی در حوزه علمی یا دانشگاهی پیشنهاد می کند و عموماً به منزله درخواست حمایت مالی از آن تحقیق است. پیشنهادها بر اساس هزینه و تأثیر بالقوه تحقیق پیشنهادی، و در صحت طرح پیشنهادی برای اجرای آن ارزیابی میشوند. پروپوزالهای پژوهشی به طور کلی به چند نکته کلیدی می پردازند: به چه سؤالات پژوهشی پرداخته خواهد شد و چگونه به آنها پرداخته خواهد شد؟ چقدر زمان و هزینه برای تحقیق مورد نیاز است؟ چه تحقیقات قبلی در مورد موضوع انجام شده است؟ نحوه ارزیابی نتایج تحقیق چگونه است؟ این تحقیقات چگونه برای سازمان حامی و سایر طرف ها مفید خواهد بود؟
بررسی اجمالی
پروپوزال چیست؟
پیشنهادیه طرح تحقیقاتی بر مبنای روش تحقیق
پروپوزال در حقیقت، همانطور که از اسم آن مشخص است، پیشنهاد یک طرح تحقیقاتی به مراکز علمی است.
تحقیق باید به روش علمی انجام گیرد تا میزان خطا در آن به حداقل برسد و نتایج حاصل از تحقیق قابل اطمینان و معتبر باشد.
چرا پروپوزال بنویسیم؟
تأمین هزینه
یکی از اهمیت های نگارش پروپوزال این است از این طریق می توانیم تخمین بزنیم چقدر هزینه صرف اجرای این پژوهش خواهد شد و از مرکز تحقیقاتی، که می تواند دانشگاه یا بیمارستان یا هرجای دیگری باشد که امکان ارائه کداخلاق را دارد، درخواست بودجه کنیم.
برخورداری از نظر اساتید و متخصصان حوزه مطالعاتی
زمانی که پروپوزال می نویسیم، جهت داوری و بررسی، برای اساتید و متخصصان موضوع مطالعاتی ارسال می شود. این فرآیند باعث می شود که بتوانیم ایده های جدیدی کسب کنیم و با استفاده از دانش و تخصص اساتید، تمام جنبه های کار را دریابیم و طرح خود را به نحو احسن تکمیل کنیم.
رفع ایرادات احتمالی
از آن جا که ما امکان یادگیری و درنظر گرفتن همه جوانب یک مطالعه تحقیقاتی را ممکن است نداشته باشیم، اساتید راهنما، مشاور، داور و مشاور آمار، ایراداتی که در تحقیق احتمال دارد با آن مواجه شویم را به ما نشان خواهند داد تا بتوانیم طرحی را نگارش کنیم و به اجرا برسانیم که حداکثر اطمینان و اعتبار علمی را داشته باشد. این موضوع به ما کمک خواهد کرد که در زمان اجرای تحقیق و انتشار مقاله به مشکلات جدی از لحاظ روش تحقیق برنخوریم.
نقشه راه
پروپوزال، شبیه به یک نقشه راه است. به عبارتی، ما پیش از اجرای طرح تحقیقاتی و نگارش مقاله، تمام جوانب موضوع را از طریق نگارش پروپوزال بررسی می کنیم و هرچقدر با دقت بیشتری بر روی آن مطالعه کنیم، در حین انجام تحقیق، دید روشن تری نسبت به مسیر خواهیم داشت.
از کجا فرمت پروپوزال تهیه کنیم؟
برای تهیه فرمت پروپوزال، باید به سایت معاونت پژوهشی مرکزی که در آن قصد تصویب و اجرای پژوهش را داریم مراجعه کنیم. در صورتی که موفق نشدیم فایل مورد نظر را از آن جا تهیه کنیم، میتوانیم با مراجعه حضوری به معاونت پژوهشی، فرمت پروپوزال را تهیه کنیم.
پروپوزال از چه بخش هایی تشکیل شده است؟
- عنوان
- اطلاعات تحصیلی
- مقدمه و بیان مسئله
- پیشینه پژوهش
- اهداف و فرضیات و سؤالات پژوهشی
- o هدف کلی
- o اهداف اختصاصی
- o هدف کاربردی
- o فرضیات و سؤالات پژوهشی
- جدول متغیرها
- مواد و روش ها
- نمونه مورد مطالعه
- روش نمونه گیری و حجم نمونه
- روش اجرای مطالعه
- روش جمع آوری اطلاعات
- تجزیه و تحلیل آماری
- ملاحظات اخلاقی
- جدول زمان بندی تحقیق (نمودار گانت)
- جدول بودجه
- منابع
بعد از نوشتن پروپوزال چه اتفاقی رخ می دهد؟
زمانی که پروپوزال نگارش شد و به تأیید استاد راهنما و استاد مشاور رسید، جهت ثبت آن در سامانه پژوهشیار دانشگاه اقدام می کنیم. پس از ثبت، طرح ابتدا توسط کارشناسان معاونت پژوهشی مرکز از نظر ایرادات ساختاری (از جمله ناقص بودن تکمیل فرم، وارد شدن اطلاعات اشتباه و مواردی از این قبیل) بررسی می شود. در صورتی که ایرادی از سوی کارشناسان مشاهده شود، پروپوزال جهت اصلاح به پژوهشگر در سامانه ارجاع داده می شود تا اصلاحات را انجام دهد. در صورتی که ایراد ساختاری وجود نداشته باشد، پروپوزال جهت داوری، به اساتید متخصص حوزه مطالعاتی ارسال می گردد. داور تمام جوانب پژوهش را مورد ارزیابی قرار می دهد و به صورت کامنت در فایل پروپوزال وارد می کند. یا در بعضی موارد، نظرات داوری در سامانه پژوهشیار قرار می گیرد.
در مدت داوری و بررسی، دسترسی پژوهشگر جهت انجام تغییرات بر روی پروپوزال بسته خواهد بود، و پس از انجام داوری، دسترسی مجددا باز می گردد تا پژوهشگر بتواند اصلاحات داوری را بر روی طرح خود انجام دهد و فایل اصلاح شده را مجددا بارگزاری نماید. ممکن است جهت تسهیل مشاهده، کارشناسان پژوهشی از شما بخواهند که تغییرات خود را به صورت هایلایت یا ترک چنج در فایل پروپوزال انجام دهید.
سامانه پژوهشیار چیست؟
سامانه پژوهشیار، سیستمی برای ثبت، بررسی، بایگانی و ارجاع طرح های تحقیقاتی است که به صورت یک کارتابل درون سازمانی عمل می کند. هر مرکز تحقیقاتی یا دانشگاهی، یک سامانه پژوهشیار دارد که شما برای ثبت طرح تحقیقاتی خود، باید در آن ثبتنام کنید. پس از تأیید هویت شما، امکان بارگزاری طرح تحقیقاتی فراهم میگردد و می توانید فایل پروپوزال و تمامی اطلاعات مربوط به پژوهش خود را در آن آپلود کنید و جهت ارائه به معاونت پژوهشی یا حتی ارسال به اساتید، اقدام کنید.
مدرس
حمید رضا ثابت
کارشناسی ارشد ژورنالیسم پزشکیرزومه علمی و سوابق اجرایی جناب آقای حمید رضا ثابت
- رتبه یک کنکور کارشناسی ارشد ژورنالیسم پزشکی (1400)
- پژوهشگر برتر دانشجویی (۱۳۹۴)
- استعداد درخشان
- دبیر کل مدرسه تابستانه کشوری طرح تحول نوآوری در آموزش پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی فسا (۱۳۹۵)
- عضو هیأت تحریریه مجله علمی پژوهشی Galen (1393)
- دبیر اجرایی چهارمین مدرسه تابستانی شبکه همکار جنوب (1393)
- عضو شورای پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی فسا (1393)
- نائب دبیر کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی فسا (1393)
- دبیر کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی فسا (۱۳۹۴)
- برگزاری بیش از ۱۰ کارگاه پژوهشی در موضوعات مختلف (1392-۱۳۹۵)
- کادر اجرایی چهارمین کنگره ملی دانشجویی افق های نوین در علوم توانبخشی (1393)
- دبیر فرهنگی کانون نخبگان دانشگاه علوم پزشکی فسا (1391)
- ثبت و چاپ بیش از ده طرح پژوهشی و مقالات علمی
نظرات