رایگان
ژورنالیسم پزشکی
آشنایی با کمیته اخلاق نشر (COPE)
این کمیته متعهد به آموزش و حمایت از سردبیران، ناشران و کسانی است که درگیر اخلاق انتشار هستند با این دیدگاه که فرهنگ انتشار به جایی که رویه های اخلاقی به بخشی عادی از انتشار تبدیل شود، حرکت کند.
بررسی اجمالی
COPE (کمیته اخلاق در انتشار) ، کمیته ای با هدف پیشبرد فرهنگ انتشار به سوی یک شیوه اخلاقی در آوریل 1997 برای اولین بار زمانیکه مایک فارتینگ در اولین سال سردبیری خود در Gut با چهار مورد سوء رفتار مواجه شد، تشکیل شد و تا به امروز با بیش از 12500 عضو از 103 کشور ادامه بکار کرده است. این کمیته متعهد به آموزش و حمایت از سردبیران، ناشران و کسانی است که درگیر اخلاق انتشار هستند با این دیدگاه که فرهنگ انتشار به جایی که رویه های اخلاقی به بخشی عادی از انتشار تبدیل شود، حرکت کند.
COPE، دستورالعمل ها و پیشنهادهایی را برای سردبیران و ناشران و داوران مجلات تهیه کرده است که هنگام برخورد با انواع سوء رفتارهای پژوهشی میتوانند از آن کمک بگیرند و طبق آن رفتار کنند. این کمیته همچنین دارای سمینارهای سالانه و آموزشهای الکترونیک برای سردبیران تازه کار است.
شما با مراجعه به سایت COPE به نشانی https://publicationethics.org می توانید بطور رایگان از دستورالعمل ها و فلوچارت ها و حتی موارد خاصی که افراد مختلف از لحاظ اخلاق پژوهشی با آن ها مواجه شدند، بهرهمند شوید.
جهت مشاهده تاریخچه تحول زمانی این کمیته بر روی گزینه دانلود در زیر کلیک بفرمایید.
آشنایی با سایت
در این قسمت قصد داریم شما را با اجزای مفید سایت COPE آشنا کنیم. با این امید که گامهای مثبتی در جهت حوزه اخلاق نشر برداشته شود و ما هم در بخش کوچکی از آن سهیم باشیم.
سه منوی کشویی Guidance, Member resources, about cope سه جزء اصلی سایت COPE ، که قصد داریم به تفکیک برای شما شرح دهیم.
Guidance:
پس از کلیک بر روی این منوی کشویی با چهار گزینه مواجه میشویم که هر کدام از این بخشها در جهت راهنمایی و هدایت ما درجهت اخلاق نشر میباشند.
Find guidance:
این گزینه شما را در یافتن سریع موضوعی که در آن نیاز به راهنمایی دارید کمک میکند.
همانطور که مشاهده میکنید پس از کلیک بر این گزینه با باکسی مواجه میشوید که به شما در یافتن موضوعی که درجهت آن به سایت مراجعه کردید کمک میکند. در قسمت پایین این باکس جستجو دو منوی کشویی: Topic(موضوع) و Resource type(نوع منبع) مشاهده میشود، که با انتخاب آنها میتوانید جستجو را به حوزهای که در آن جستجو میکنید، محدود کنید.
Flowchart:
دومین گزینه منوی کشویی Guidance فلوچارت میباشد. فلوچارتها فرایندهای گام به گام دستورالعملها و راهنماییها برای سردبیران و داوران مجلات و .... در مواجهه با تخلفات و سوءرفتارهای پژوهشی و علمی می باشند. در همهی صفحات این سایت شما با باکس جستجو مواجهه میشوید که برای دسترسی سریع به موضوع که با آن برخورد داشتهاید به کمک شما میآید. در این قسمت نیز شما باکس جستجو را مبینید، شاید بتوان گفت سایت COPE موتور جستجویی برای راهنمایی در حوزه اخلاق نشر باشد. در ادامه لینک دسترسی به نمونهای از فلوچارتها که دکتر بهروز آستانه در سال 2008 به فارسی ترجمه و منتشر کردند، برای شما قرار داده شده است.
https://publicationethics.org/files/Persian%20%281%29.pdf
Guidelines:
در این قسمت دستوالعملها و خط مشی این سایت برای توصیه به سردبیران و ناشران در مورد شیوههای اخلاقی انتشار وجود دارد.
Case:
آخرین بخش Guidance است که در آن موضاعات خاص اخلاق انتشار برای بحث و مشاوره به انجمن COPE آورده میشود و توصیههای جلسات در مورد موضوع خاص مورد بررسی بیان میشود که لزوما برای موارد مشابه در گذشته و آینده قابل اجرا نیست.
Member resources:
این بخش از سایت شامل دو بخش میشود: COPE Froum, eLearning
COPE Forum:
در این بخش شما میتوانید برای عضویت در انجمن COPE ، موضوعات مورد بحث در انجمن و ثبت موارد خاصی که با آن مواجه شدید و نیاز به راهنمایی دارید، اقدام کنید.
eLearning:
این بخش برای آموزش الکترونیکی در مورد اخلاق انتشار و ابزارها و دانش مورد نیاز برای رسیدگی به بسیاری از مسائلی که در هنگام ویرایش مجله با آن مواجه می شویم ، ارائه میدهد، که نیازمند عضویت در سایت میباشد.
About COPE:
آخرین بخش منوی کشویی About COPE ، شامل چهار بخش Our organisation ، Core practices ، Find a member و Become a member که در آن توضیحاتی در مورد خود سایت، نحوه یافتن اعضای انجمن، نحوه عضویت در سایت و Core practices می باشد. که در آموزش بعدی بطور جامع مهمترین بخش این قسمت که Core practices میباشد را مورد بررسی قرار می دهیم.
نظرات