تأثیر یائسگی بر عود بیماری مالتیپل اسکلروزیس (MS)
بیماری MS یک بیماری التهابی سیستم عصبی مرکزی است که می تواند منجر به ناتوانی و اختلال در کیفیت زندگی مبتلایان گردد. عوامل مختلفی مانند قرار گرفتن در معرض نور خوشید، استعمال دخانیات، و عفونت ویروسی Epstein-Barr از جمله عوامل خطر بالقوه ابتلا به این بیماری هستند.
بررسی اجمالی
اگرچه تا قبل از سن بلوغ، مردان و زنان شانس یکسانی برای ابتلا به بیماری MS دارند، اما در زنان، بیماری های خودایمنی غالب است که برای بیماری مالتیپل اسکلروزیس، این نسبت در سنین بعد از بلوغ 3 به 1 تخمین زده می شود. نقش هورمونهای جنسی، به ویژه استروژن، پروژسترون و تستوسترون، به عنوان واسطهای برای تفاوت نرخ ابتلا به بیماریهای خودایمنی از جمله MS تعریف می شود. در بیماری MS، فعالیت بیماری در دوران بارداری (به ویژه در سه ماهه سوم) به دلیل افزایش غلظت استروژن و پروژسترون سرکوب میشود. پس از زایمان، بازگشت مجدد التهاب سیستم عصبی مرکزی شایع است و زنان تقریبا سه برابر بیشتر از دوره پیش از بارداری، احتمال عود بیماری را دارند.
یأئسگی، که به پایان طولانی مدت فعالیت فولیکولی تخمدان شناخته میشود، منجر به کاهش سطح خونی استروژن میشود که ممکن است منجر به پیشرفت ناتوانی و کاهش فعالیت التهابی در زنان مبتلا به MS شود. یافتههای مربوط به دوره MS از طریق یائسگی متفاوت است. این مطالعه برای تخمین تأثیر یائسگی بر میزان عود و وضعیت ناتوانی در زنان طراحی شده است.
این پژوهش در سال 2023 انجام شده است که یافتههای به دست آمده از 4 مقاله در بازه زمانی بین 2017 الی 2020 را گزارش میکند. دو مطالعه در ایتالیا، یک مطالعه در پرتغال و یک مطالعه در اسپانیا انجام شده است.
نتایج این تحقیق نشان میدهد که یائسگی میتواند با کاهش میزان عود و افزایش ناتوانی در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس همراه باشد.
عنوان مقاله
Impact of menopause on relapse rate and disability level in patients with multiple sclerosis (MS): a systematic review and meta-analysis
مدرس
حمید رضا ثابت
کارشناسی ارشد ژورنالیسم پزشکیرزومه علمی و سوابق اجرایی جناب آقای حمید رضا ثابت
- رتبه یک کنکور کارشناسی ارشد ژورنالیسم پزشکی (1400)
- پژوهشگر برتر دانشجویی (۱۳۹۴)
- استعداد درخشان
- دبیر کل مدرسه تابستانه کشوری طرح تحول نوآوری در آموزش پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی فسا (۱۳۹۵)
- عضو هیأت تحریریه مجله علمی پژوهشی Galen (1393)
- دبیر اجرایی چهارمین مدرسه تابستانی شبکه همکار جنوب (1393)
- عضو شورای پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی فسا (1393)
- نائب دبیر کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی فسا (1393)
- دبیر کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی فسا (۱۳۹۴)
- برگزاری بیش از ۱۰ کارگاه پژوهشی در موضوعات مختلف (1392-۱۳۹۵)
- کادر اجرایی چهارمین کنگره ملی دانشجویی افق های نوین در علوم توانبخشی (1393)
- دبیر فرهنگی کانون نخبگان دانشگاه علوم پزشکی فسا (1391)
- ثبت و چاپ بیش از ده طرح پژوهشی و مقالات علمی
نظرات