رایگان
اصول کار در اتاق عمل
آموزش کامل پرپ و درپ
بنده آرمین فریدونی هستم عضو هیأت علمی گروه تکنولوژی اتاق عمل دانشگاه علوم پزشکی شیراز و در خدمتتان خواهیم بود با سری ویدیوهای آموزشی در ارتباط با استانداردهای اصول کار در اتاق عمل شامل پرپ و درپ کردن بیمار، هند اسکراب کردن و اصول صحیح گان و گلاوینگ.
بررسی اجمالی
درپ به معنای پوشاندن بدن بیمار به جز در ناحیه جراحی است. یعنی موضع جراحی نباید پوشیده شود و نواحی اطراف آن باید پوشیده شوند. قبل از درپ کردن، باید ابتدا پرپ انجام شود.
پرپ به معنای ضدعفونی موضع عمل جراحی است. در عملهای جراحی که از اهمیت بالایی برخوردار هستند، مانند عملهای ارتوپدی و نوروسرجری، پرپ دو مرحله انجام میشود؛ در مرحله اول بتادین اسکراب را روی پوست بیمار استعمال میکنند و سپس خشک میکنند؛ پس از آن، از بتادین سبز یا ۱۰ درصد استفاده میکنم و بعد درپ را انجام می دهیم.
برای پرپ کردن، ابتدا ست پرپ را روی میز مایو یا یک میز جداگانه از میز اصلی جراحی باز میکنیم. سپس فردی که میخواهد مرحله اول پرپ را انجام دهد، فرد سیرکولاری است که دستکش استریل را با روش باز پوشیده است.
برای پرپ ابتدا دو رسیور یا در بعضی عملها، یک گالی پات و یک رسیور، برای ریختن بتادین اسکراب و سبز داریم.
فرد سیرکولاری که دستکش نپوشیده است بتادین اسکراب و سبز را در رسیورها میریزد و تحویل فرد سیکولار دستکش پوشیده میدهد. به بتادین اسکراب کمی نرمال سایلین اضافه میکنند تا رقیق شود و حالت کف کنندگی پیدا کند.
این یک پرپ جنرال است. مثلا جراحی spinal، جراحی عمومی محسوب می شوند. همچنین برای جراحی کمر و شکم، پرپ جنرال استفاده می شود. ابتدا یکی از گازها را برمیداریم و شروع به پرپ میکنیم. میتوانیم پرپ را هم به صورت مدور و هم به صورت خطی انجام دهیم. بعد گاز دوم را برداشته و دوباره پرپ میکنیم. باید این کار را تا جایی انجام دهیم تا خوب کف کنندگی اتفاق بیفتد.
سپس تاول به فرد سیرکولار داده شود تا خشک کردن را انجام دهد. خشک کردن باید حتما به صورت ضربهای انجام شود و نباید به صورت رفت و برگشتی انجام شود. پرپ باید از جهات بالا، چپ، راست و پایین حداقل ۷ سانتی متر با موضع جراحی فاصله داشته باشد. البته این اندازه در رفرنسهای مختلف، متفاوت است.
در مرحله بعد، نوبت استفاده از بتادین سبز است. در این مرحله، فرد اسکراب گاز را به صورت مثلثی در می آورد و با رینگ فورسپس آن را میگیرد. سپس گاز را به بتادین سبز آغشته میکنیم و با رینگ فورسپس شروع به پرپ میکنیم.
پرپ دوم هم میتواند به دو صورت انجام شود. اگر به صورت خطی باشد، باید یک خط رفت و خط کناری برگشت باشد. نباید روی یک ناحیه رفت و برگشت انجام داد. یک خط رفت انجام شود و خط کناری برگشت باشد. باید احتیاط نمود که گاز با لباس بیمار تماس پیدا نکند تا غیراستریل نشود. میتوان در مرحله آخر پرپ دوم ناحیه کنار لباس را با گاز پرپ کرد. در پرپ دایرهای، رنگ کردن را از مرکز شروع میکنیم و با حرکت دایره به اطراف میرویم.
بعد از پرپ، نوبت درپ است. اصطلاح درپ به معنای پوشاندن بیمار به جز ناحیه جراحی است. موضع جراحی باید در معرض دید باشد تا اگر تصمیم داشتیک ناحیه برش را گسترش بدهیم، مشکلی وجود نداشته باشد. برای درپ از شانهای متفاوتی استفاده میکنیم شان بلند، شان یک در یک، شان پرفوره و شان بیهوشی، شانهایی هستند که برای یک جراحی جنرال استفاده میشوند. البته درپ اندام، درپ سر، درپ جراحیهای ENT و درپ جنرال متفاوت هستند.
ابتدا دو نفر شان بلند را به صورت طولی باز می کنند. یک نفر بالای سر بیمار و یک نفر پایین میرود. شان باید کاملا روی بدن بیمار تنظیم باشد. پس از تنظیم شان، آن را رها میکنیم تا پایین بیاید.
در مراکز درمانی مختلف و در رفرنسهای مختلف، ترتیب پهن کردن شانها متفاوت میباشد. شانهای بعدی، شانهای یک در یک هستند، ابتدا شان را باز میکنیم ولی یکی از تاها را باز نمیکنیم و به سمت داخل می ماند. سپس با تاول کلیپس آنها را فیکس میکنیم. هنگام تاول کلیپس زدن، معمولا پوست بیمار هم میگیرند که از لحاظ علمی مشکلی ندارد.
سپس نوبت شان بالا میباشد که به صورت طولی پهن میشود. بعد شان پرفوره که یک شان سوراخ دار است را پهن میکنیم. این شان نیز به صورت دو نفره پهن میشود. سوراخ یا پرفوره شان باید روی موضع جراحی تنظیم شود و بیفتد.
شان بیهوشی باید به iv stand متصل شوند تا موضع بیهوشی را از موضع جراحی جدا کنند. هنگام گذاشتن این شان روی iv stand، باید دست به صورت کاف باشد تا هنگام جایگذاری آن، دست غیر استریل نشود که به آن کمپل کردن گفته می شود.
در بعضی مراکز ابتدا شانهای یک در یک چهار طرف پهن میشود و در مرحله بعد شانهای پایین و بالا پهن میشود.
ترتیب صحیحتر پهن کردن شانها به شرح زیر میباشد:
- شان بلند پایین
- شان چهار طرف موضع
- شان بلند بالا
- شان پرفوره
- شان اسکرین بیهوشی
با سلام